Recruit NOW
Give business ideas and headhunter concepts.

Het belang van EI

Vaker wordt intelligentie gebruikt als maatstaf voor succes, maar je IQ is verre van het enige wat je kans op succes bepaald, in het bijzonder wanneer je als Brand Ambassador werkt. Je vermogen om een relatie te kunnen opbouwen is één van de belangrijkste aspecten van wat het is om Brand Ambassador te zijn, en dat is wat ook wel ’emotionele intelligentie’ wordt genoemd.

Het is bewezen dat bedrijven die waarde hechten aan het stimuleren van emotionele intelligentie, werknemers hebben die meer gemotiveerd, productief, efficiënt, toegewijd, zelfverzekerd, sympathiek en gelukkig zijn. Emotionele intelligentie is van toepassing bij elke menselijke interactie.

Werken aan je emoties voordat je andere mensen begeleidt

Mensen begeleiden die allemaal in verschillende mentale stages zitten is geen eenvoudige job. Wat je eerst moet doen is werken aan je eigen emotionele stabiliteit en zorgen dat je de volgende vaardigheden onder de knie krijgt:

 1. Zelfbewustzijn

  Dit gaat om het herkennen van je eigen gevoelens. Het betekend dat je een goede kennis hebt over welke capaciteiten je allemaal bezit, of je hulp nodig hebt, of weten wat je emotionele triggers zijn. 

 2. Zelfmanagement

  Dit betekend dat je je emoties onder controle moet kunnen houden wanneer je voelt dat het uit de hand kan beginnen te lopen. Goeie voorbeelden hiervan zijn jezelf kunnen beheersen wanneer je een uitbarsting hebt, rustig meningsverschillen kunnen bespreken, en het vermijden van zelf-medelijden en paniek. 

 3. Motivatie

  Wanneer we denken aan de grootste motivators voor bepaalde activiteiten, dan denken we meestal aan financieel gewin, of status of geld; maar Goleman’s model van emotionele intelligentie suggereert dat sommige mensen gemotiveerd worden door persoonlijke belangen: persoonlijke vreugde, nieuwsgierigheid of gewoon tevredenheid met het geleverde werk. Andere mensen worden soms net gemotiveerd door angst.  

 4. Empathie

  Terwijl de vorige drie categorieën verwijzen naar interne emoties van een persoon, gaat dit over de emoties van anderen. Empathie is de vaardigheid van het lezen van emoties van anderen en hoe hier gepast op te reageren. Luisteren en aandacht schenken aan de persoon die voor je staat is een grote uitdaging waar we vandaag de dag allemaal beter mee om zouden moeten kunnen gaan! 

 5. Sociale vaardigheden

  Dit volgt op het vorige, omdat het gaat over de toepassing van empathie. Dit kan onder meer door het vinden van gemeenschappelijke grond met anderen, begaand zijn met anderen in je gemeenschap, en overtuigend overkomen. 

Het verband tussen emoties en gedragingen

First things first, de vier belangrijkste emoties die we hebben zijn: blijheid, verdriet, boosheid en angst. Dit zijn de basisemoties die we vanaf onze geboorte hebben en die met ons meegroeien. Maar het allerbelangrijkste is om te begrijpen hoe deze emoties de  handelingen van mensen sturen. Bijvoorbeeld: iemand die in verlegenheid wordt gebracht zal zich terugtrekken, een onzeker persoon lijken niet geintereseerd in wat je zegt, iemand die boos is zal de neiging hebben om zijn/haar stem te verheffen en een overweldigd persoon slaat sneller in paniek of kan zelfs beginnen huilen in bepaalde situaties. Het is heel belangrijk om het verband te begrijpen tussen emoties en hoe deze beleefd worden in het echte leven.

Het vinden van een oplossing

Wanneer er conflict ontstaat, is het altijd verbonden met onze emoties. We hebben allemaal een andere emotionele geschiedenis en verschillende reactie-patronen. Dit is de reden waarom we de emoties van mensen moeten proberen te begrijpen en anticiperen in plaats van simpelweg te reageren op hun emoties. Over het algemeen hebben mensen die open-minded zijn een hogere emotionele intelligentie. Dit stelt hen beter in staat  hoe om te gaan met dagdagelijkse uitdagingen en verbeterd hun vermogen om te luisteren.

Om te leren hoe je het beste omgaat met mensen en vooral leren hoe je je teamleden positief kan beinvloeden, moet je eerst jezelf kennen en ervoor zorgen dat je de juiste houding bezit.  Je moet van jezelf weten wat je persoonlijke knelpunten zijn, hoe deze zich uiten in je acties en welke tegenreacties deze teweeg zullen brengen.

Ok, met alles wat we je hebben bijgebracht, hoe kan je deze nieuwe weetjes toepassen in je dagelijkse leven? Download deze korte zelfevaluatie en ga vandaag nog aan de slag met het ontwikkelen van je bewustzijn. Wij willen graag je feedback horen, dus schrijf hieronder je commentaar en laat ons weten wat je ervan vindt!

Facebook Comments

Most popular posts

Share This